Als CBRN-aandachtsfunctionaris maak je jouw organisatie CBRN-proof en bied je ondersteuning bij de opvang van CBRN- of chemisch besmette slachtoffers. Jij bent eerste aanspreekpunt, vraagbaak, coach en interne trainer op dit gebied. En je zorgt voor procedures, materialen, logistiek, opleiden, trainen en oefenen.
De cursus CBRN-aandachtsfunctionaris (CBRN-AF) maakt gebruik van het blended learning principe: de theoretische opleiding wordt gecombineerd met een praktische training en een afsluitende oefening.
De theorie krijg je aangeleerd via zeven e-learning modules. Je leert onder andere wat het verschil is tussen blootstelling en besmetting, welke besmettingsroutes er zijn, hoe je besmette slachtoffers identificeert en welke handelingsperspectieven je hebt. Ook leer je hoe je slachtoffers, collega’s en jezelf moet decontamineren, hoe je daarvoor een speciale unit opbouwt en wie er een rol heeft in dit proces. Tijdens de praktijkdag breng je het geleerde in praktijk. We stippen de theorie nog even aan, maar we gaan het niet volledig herhalen.
We laten je vooral ervaring opdoen met het opvangen van patiënten met een (vermoeden van) chemische besmetting én met je specifieke adviesrol binnen de eigen organisatie. Deze kennis en ervaring gebruik je vervolgens in de eindoefening die op de tweede praktijkdag plaatsvindt. Je wordt daarbij beoordeeld op je inzicht in de organisatie rond de opvang van chemische slachtoffers en op je vermogen anderen te begeleiden en vragen te beantwoorden.
De cursus CBRN-aandachtsfunctionaris wordt continu actueel gehouden door een redactieraad CBRN. Hierin zitten CBRN-specialisten uit andere traumaregio’s die gebruikmaken van ons blended learning principe, zoals medisch specialisten, onderwijskundige, GAGS, OTO-functionarissen, adviseurs crisisbeheersing en SEH-medewerkers.
Het e-learning gedeelte van deze cursus is door de V&V-sector en de VSR (specialistische verpleegkundige) geaccrediteerd. De eerste heeft vijf acreditatiepunten toegekend, de tweede zeven. Voor de ABFE (specialisten) loopt de procedure nog.
Na afloop...
- heb je inzicht in de organisatie rond de opvang van chemische slachtoffers;
- heb je kennis van CBRN en beschik je over handelingsperspectieven;
- ben je in staat je eigen organisatie CBRN-proof te maken;
- ben je in staat anderen te begeleiden en vragen te beantwoorden;
- ben je in staat praktijktraining te geven voor gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen.
Let op!
Extra informatie e-learning CBRN en cursus CBRN-aandachtsfunctionaris voor OTO-coördinatoren.
Programma
E-learning
- zeven modules
Meer informatie over de e-learning CBRN
Praktijkdag
- verdieping toxicologie;
- NAZB-leidraad ‘Opvang chemische slachtoffers’;
- omgaan met besmette slachtoffers;
- gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen.
Oefendag
- opvang en ontsmetting in de rol van ontsmetter en in de rol van trainer;
- opvang en ontsmetting in samenwerking met meerdere functionarissen;
- maken van een specifiek inrichtingsplan CBRN voor je eigen organisatie.
Aantal deelnemers
Minimaal 6 deelnemers
Tijdsinvestering
E-learning theorie (16 uur)
Twee cursusdagen (16 uur)
Doelgroep
Nieuwe CBRN-aandachtsfunctionarissen bij ziekenhuizen en ambulancediensten.
Toelatingseisen
Zorginstellingen selecteren zelf de kandidaten voor deze cursus op basis van de NAZB-leidraad ‘Opvang chemische slachtoffers’.
Data en locatie
Een cursus CBRN-aandachtsfunctionaris wordt op verzoek gegeven als er voldoende aanmeldingen zijn. Dit kan in de regio Brabant zijn, maar ook in een andere regio. Datum wordt na voldoende aanmeldingen ruim van tevoren bekend gemaakt.
Aanmelden
Aanmelden voor de cursus kan via de website van Hazolutions die de cursus CBRN voor NAZB organiseert.