Afronding visitatiecyclus traumazorg ROAZ-Brabant

Een keer in de vijf jaar worden ziekenhuizen op het gebied van de organisatie en uitvoering van de traumazorg gevisiteerd. In de periode 2021 - 2024 zijn alle Brabantse ziekenhuizen voor de traumazorg gevisiteerd.

De visitatiecommissies ad hoc kregen tijdens de visitaties een goede inkijk in de diverse organisaties. Alle ziekenhuizen behouden voor de komende vijf jaar hun levelstatus en hebben diverse aanbevelingen ontvangen om de traumazorg verder te verbeteren.

 

Over de regionale visitatiecyclus

Voor kwaliteitsborging en -bevordering van de traumazorg worden de ziekenhuizen in LNAZ-verband gevisiteerd op het gebied van de levelcriteria (level 1, 2 of 3) van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) en de invulling van de rol en taken van het ziekenhuis in het traumazorgnetwerk. Op basis van de visitatie krijgt een ziekenhuis een traumazorgprofiel volgens de levelindeling toegekend.

 

De levels van de ziekenhuizen worden overgenomen in het Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA) van Ambulancezorg Nederland (sectie “keuze ziekenhuis”). Dit ondersteunt de ambulanceverpleegkundige bij het maken van de juiste keuze naar welk ziekenhuis de patiënt moet worden vervoerd.

 

* De visitatie van het aangewezen level 1 traumacentrum (ETZ) in Brabant vindt landelijk plaats vanuit LNAZ en de andere level 1 centra en valt derhalve buiten de regionale visitatiecyclus.