De eerste dag van de potentieelmetingen ten behoeve van het project Zorgcoördinatie zit erop - een meesterklus. In het Willem II Stadion in Tilburg zijn maar liefst 500 geanonimiseerde gesprekken beluisterd. Ruim 65 zorgprofessionals werkzaam gingen tevreden naar huis; samen hebben we een belangrijke stap weer gezet voor de implementatie van Zorgcoördinatie in Brabant.
"Er is veel waardering voor elkaars werk. Collega’s ervaren het als een enorme meerwaarde om samen te sparren over hoe de zorg georganiseerd is. Zorgverleners willen het beste voor hun patiënten. Mede dankzij de potentieelmetingen wordt nu nog meer inzichtelijk: hoe werkt het bij mij, hoe werkt het bij jou? En: wat is de toegevoegde waarde van Zorgcoördinatie daarin?"
– Bart ter Horst, regiocoördinator
Wat is een potentieelmeting?
Bij een potentieelmeting luisteren professionals van betrokken ketenpartners aan de hand van een willekeurige steekproef gezamenlijk naar honderden gesprekken van patiënten die contact hebben opgenomen met de huisartsenspoedpost en de meldkamer.
In groepjes aan de slag
In diverse groepen gingen de zorgprofessionals - onder andere huisartsen, wijkverpleegkundigen, psychiatrisch verpleegkundigen en triagisten - uiteen voor het beluisteren van alle geanonimiseerde gesprekken. Met elkaar werd bepaald:
- waar gaan de gesprekken naar de HASP over;
- de reden waarom de patiënt contact opnam;
- welke ingang van zorg passend was;
- de daadwerkelijk geboden zorg;
- en welke zorg het best passend was op dat moment
Het beluisteren van de gesprekken leidde tot waardevolle discussies: is de zorg zo ingericht dat patiënten daadwerkelijk de beste zorg krijgen? Of kunnen we door samenwerking en processen nog beter aan te laten sluiten de zorg nog beter organiseren voor de patiënt?
Vervolg
Op dinsdag 11 maart volgt de tweede dag van de potentieelmetingen. Dan luisteren we ook gesprekken uit van de meldkamer ambulance. Op basis van deze inzichten brengen we het potentieel in kaart om patiënten direct naar het juiste acute zorgaanbod te begeleiden door intensievere samenwerking en, zeker bij complexere casuïstiek, de zorgverlening gecoördineerd op te pakken.
De inzichten uit deze tweedaagse zijn belangrijk voor van de implementatie van Zorgcoördinatie en essentieel voor het transformatieplan Zorgcoördinatie.
Achtergrond
In het ROAZ-plan is het doel gesteld om de verwachte toename in de zorgvraag met 75 procent te verminderen. Zorgcoördinatie speelt hierin een cruciale rol. Om de impact van Zorgcoördinatie te evalueren, monitoren we de voortgang aan de hand van beschikbare data en SMART KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren).
De potentieelmetingen vormen de basis voor deze KPI’s én markeren de start van de implementatie van Zorgcoördinatie. De uitkomsten van deze metingen worden gebruikt om de SMART KPI’s definitief vast te stellen en de business case op te stellen.