'Elke seconde telt bij een drenkeling, en kennis redt levens'

Op donderdagavond 13 maart vindt de themabijeenkomst Ongevallen in en rondom water plaats in het ETZ in Tilburg. Tijdens deze avond zal Vincent de Jong, chirurg-intensivist in het Haaglanden Medisch Centrum, ingaan op de medische behandeling van drenkelingen en de lessen die de afgelopen jaren zijn geleerd, waar zorgprofessionals in Brabant zeker ook door geïnspireerd raken.
'Elke seconde telt bij een drenkeling, en kennis redt levens'

Expertise op het gebied van verdrinking

Vincent de Jong heeft een sterke affiniteit met dit onderwerp. Zijn ervaring als vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bracht hem al regelmatig in contact met incidenten op het water. “Je komt er dan vanzelf mee in aanraking,” vertelt hij. “Hoe gaat het beloop op een IC? Moet je wel of geen antibiotica geven? Is een bronchoscopie nodig? We liepen daar steeds tegenaan en merkten dat hier meer structuur en onderzoek voor nodig was.”

 

Binnen het Haaglanden Medisch Centrum ontstond de behoefte om de zorg voor drenkelingen te verbeteren. “Zo ontstond het idee om een expertisecentrum over verdrinking op te zetten,” legt Vincent uit. “Wij zijn het enige grote ziekenhuis dat direct aan de kust ligt. Een paar jaar geleden zijn er enkele surfers verdronken tijdens een metershoge zeeschuim. Dat was voor ons een wake-up call: dit moet beter.”

 

Verbeteringen in de behandeling van drenkelingen

De vraag hoe drenkelingen het beste behandeld kunnen worden, staat centraal in de medische wereld. “Er was geen eenduidig antwoord op vragen als: wel of geen antibiotica? Een bronchoscopie, ja of nee? Wat is de beste behandeling voor een drenkeling?” zegt Vincent. In samenwerking met het HagaZiekenhuis werden daarom protocollen ontwikkeld voor de spoedeisende hulp en de intensive care. “We hebben dit gezamenlijk opgepakt vanuit de regio, zodat er meer duidelijkheid is over de beste aanpak.”

 

Daarnaast heeft het expertisecentrum veel aandacht gegenereerd, zowel in de media als binnen de medische wereld. “Mijn collega Ingvar Berg en ik krijgen nog steeds veel vragen vanuit de pers. Dat laat zien dat dit onderwerp echt leeft, en dat is positief. Het is belangrijk dat er meer kennis en bewustwording komt, niet alleen binnen ziekenhuizen, maar ook bij organisaties zoals de reddingsbrigade en de KNRM.”

 

Waarom naar de themabijeenkomst komen?

Tijdens de themabijeenkomst op 13 maart zal Vincent dieper ingaan op de nieuwste inzichten en protocollen rondom de behandeling van drenkelingen. Erg relevant voor medische professionals, ook in gebieden waar misschien wat minder water te vinden is; overal zijn immers meren en wateren, en de lente en warme dagen zijn in aantocht. 

 

“Aan de kust zien ze veel drenkelingen en daar weten ze precies wat je moet doen,” zegt Vincent. “Maar die kennis moet breder gedeeld worden. Daarom is het zo belangrijk dat we hiermee bezig blijven.”

 

Het belang van deze bijeenkomst reikt verder dan alleen medische zorg. “Het is gewoon superbelangrijk dat er meer bewustwording komt rondom dit thema,” benadrukt Vincent. “Zodat mensen niet onvoorbereid het water ingaan en hulpverleners weten hoe ze moeten handelen.”

 

Schrijf je in voor de themabijeenkomst

Mis deze waardevolle bijeenkomst niet! Er zijn nog plekken beschikbaar voor de thema-avond op 13 maart. Inschrijven kan via de website