Een flexibele schil geeft de SEH-verpleegkundige die dat wilt de kans om in verschillende ziekenhuizen te werken (binnen en naast hun arbeidscontract). Dat biedt meer uitdaging, ruimte voor ontwikkeling en levert daarmee een bijdrage aan behoud.
Eerste succesverhalen
Tijdens de evaluatiebijeenkomst van de eerste uitwisseling begin maart werd duidelijk dat de SEH-verpleegkundigen vooral voordelen zien in het regionaal uitwisselen. Zo vonden de meesten het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, geïnspireerd te worden door andere werkwijzen en deze leerervaringen mee terug te nemen naar het eigen ziekenhuis.
De SEH-verpleegkundigen zagen vooral uitdagingen in het eigen maken van net andere werkprocessen, zoeken naar de juiste materialen en in een ander patiëntendossier. Vakinhoudelijk gaven verpleegkundigen aan de werkzaamheden probleemloos te kunnen volbrengen.
Ervaringen uit de praktijk
Maartje Rekkers - van het JBZ naar het ETZ
Maartje Rekkers is SEH-verpleegkundige in het JBZ. Zij ging zes weken aan de slag in het ETZ.
“Ik kijk met een warm gevoel terug op mijn tijd in het ETZ; de weken vlogen voorbij! Ik voelde me heel erg ontvangen en gewaardeerd door mijn tijdelijke collega’s. De eerste weken vond ik vermoeiend - ik ging met hoofdpijn naar huis, maar al snel word je onderdeel van het team. Voor mij was een belangrijke reden om mee te doen met de flexibele schil om te zien waar ik in mijn ontwikkeling sta. Het gaf me een boost om te merken wat ik allemaal al kan en hoe open collega’s stonden om te horen hoe ik dingen aanpak. Uiteindelijk doen we ons werk allemaal met hetzelfde doel; de beste zorg voor de patiënt. Toch vind ik het fijn om weer op mijn eigen werkplek te zijn. Het is vertrouwd en leuk om mijn taken in de projectgroepen op te pakken.”
Danny Evers - van Amphia naar het JBZ
Danny Evers is SEH verpleegkundige in Amphia. Hij ging zes weken op uitwisseling naar het JBZ.
“Mijn uitwisseling bij het JBZ beviel me goed. Ik kende het team al een beetje omdat ik er een paar keer als ZZP’er had ingevallen. Het team ontving mij wederom met open armen. Het is leuk en leerzaam om een kijkje in de keuken te nemen bij een ander ziekenhuis. Het grootste verschil was dat je als SEH-verpleegkundige in het JBZ samenwerkt met SEH-artsen. Dat vond ik een meerwaarde, omdat dit bijdraagt aan een stukje continuïteit. Ik zou het anderen zeker aanraden om een uitwisseling eens mee te maken. Voor een stukje persoonlijke groei en voor een bredere kijk op het verpleegkundige werkveld. Maar voorlopig blijf ik in Amphia aan het werk hoor. Ik vind mijn takenpakket en collega’s hier te leuk om achter me te laten.”
Demi Roels - van het ETZ naar Amphia
Demi Roels is SEH-verpleegkundige in het ETZ. Zij werkte zes weken op de spoedeisende hulp van Amphia.
“Ik wilde eens gaan ervaren of ik op mijn klinische ervaring kan vertrouwen. Dat zie je pas als je jezelf uitdaagt en losgelaten wordt in een nieuwe omgeving. Dat is gelukt; ik heb zelfs studenten gecoacht gedurende mijn uitwisseling. Ik zou andere SEH-verpleegkundigen zeker aanraden om deel te nemen aan het project. Het verbreedt je horizon en je gaat zien dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden. Een voorbeeld: in Amphia werkt de SEH met een pijnprotocol waardoor efficiënter gewerkt kan worden. Zulke ervaringen neem je vervolgens weer mee naar je eigen ziekenhuis. Hoewel ik zelf in Breda woon, ben ik ook weer blij weer samen te werken met mijn eigen team in Tilburg. Maar ik zou zeker open staan voor het invallen van diensten in Amphia mocht het nodig zijn.”
Bas Franken - van Amphia naar het Bravis
Bas Franken is SEH-verpleegkundige in Amphia. Hij ging zes weken op uitwisseling naar het Bravis.
“Ik vond het een verrijking om een tijdje in een ander ziekenhuis te werken. Het is vooral leerzaam voor jezelf. Je bent zo gewend om in een bepaald patroon te werken. Maar je kunt altijd van een ander leren of juist zien dat je iets heel goed doet. Een belangrijke reden voor mij om voor het Bravis te kiezen is om te ervaren hoe het werkt met SEH-artsen. Die hebben wij niet in Amphia. Wij kijken als SEH-verpleegkundigen zelf naar wat de patiënt heeft en welk specialisme nodig is. Daar benaderen we dan een arts-assistent of medisch specialist voor. In het Bravis heb je de SEH-arts die de patiënt onderzoekt en de eerste zorg verleent. Bij ons is de SEH groter, maar verloopt de doorstroming langzamer. In het Bravis is het wat kleiner, maar moet je sneller patiënten op laten nemen of ontslaan. Ik zag manieren waarop werken efficiënter kan, zowel in Amphia als in het Bravis. Het geeft me een boost om dit te delen zodat we samen de patiëntenzorg verbeteren.”
Vervolg
Er is een nieuwe ronde uitwisseling gestart van 7 verpleegkundigen. De ambitie is om uiteindelijk te gaan werken met een applicatie waarbij vraag en aanbod samenkomt en waarmee verpleegkundigen zelf aangeven dat ze een bepaalde dienst in een ander ziekenhuis over kunnen nemen.
Deelnemende ziekenhuizen project flexibele schil