Geslaagde netwerkdag 'Traumazorg doen we samen' in Beekse Bergen

De netwerkdag 'Traumazorg doen we samen' werd donderdag 26 oktober afgesloten met het beter leren kennen van enigszins bekende gezichten, nieuw verworven inzichten en een gevoel van verbinding. De dag werd georganiseerd door het ETZ, RAV Brabant-Zuidoost, RAV Brabant Midden-West-Noord en Netwerk Acute Zorg Brabant.
Geslaagde netwerkdag 'Traumazorg doen we samen' in Beekse Bergen

De zorg voor de meest ernstig gewonde patiënten vraagt om nauwe samenwerking tussen ketenpartners. Zorgprofessionals van de Brabantse ambulancezorg en medewerkers werkzaam op de acute zorgafdelingen in het level 1 traumacentrum ETZ kregen een kijkje in elkaars keuken. Ruim 100 professionals waren aanwezig bij de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. 

 

Kennismaken

Sofie van den Enk, dagvoorzitter en presentatrice voor tv en radio, heet de zorgprofessionals welkom in de Serengeti Lounge van de Beekse Bergen. 'Kennen jullie elkaar allemaal al?' Velen schudden nog hun hoofd. De gezichten ken je vaak al wel, maar ben jij ambulanceprofessional die de patiënt overdraagt op de spoedeisende hulp, dan ben je door de hectiek van de werkzaamheden al snel weer weg. En als zorgverlener op de traumakamer ben je volledig gefocust op je patiënt die net binnen wordt gebracht. Geen tijd voor koffie dus. De dag in de Beekse Bergen is een mooie kans om je collega's in de regio beter te leren kennen. Want door van elkaar te leren, kunnen we de zorg voor de acute patiënt nog beter organiseren, is de gedachte. 

 

Dilemma's

De ochtend start met twee inhoudelijke presentaties over hoe de traumazorg georganiseerd is in Nederland en welke complexiteiten daar een rol bij spelen. Pieter Leliefeld, traumachirurg ETZ, vertelt over levelcriteria en ISS-scores, het reilen en zeilen binnen een level 1 traumacentrum en welke expertise daar geleverd wordt. Daarna geeft Chris Bruggeman, manager Zorg bij RAV Brabant Midden-West-Noord, een presentatie over de ambulancezorg en wat er allemaal op de ambulancehulpverlener afkomt wanneer ze de verantwoordelijkheid krijgen over een traumapatiënt. Bij de grote trauma's is vaak de keuze wel helder: dan ga je naar een level 1 traumacentrum. Echter, vaak is het klachtenpatroon zeker in het begin nog niet zo zorgwekkend. In de loop van de dag komen deze dilemma’s in de subsessies nog veelvuldig aan de orde.

 

Van co-existentie naar samenleven

Maar eerst naar de volgende spreker. Patrick van Veen, gedragsbioloog, neemt het stok(staart)je over van Chris. Hij begint zijn innemende presentatie met het tonen van een reeks apenvideo's. Patrick is gespecialiseerd in het gedrag van apen en in het trekken van parallellen met hoe mensen zich tot elkaar verhouden. 'Wat betekent "samenwerking" nu eigenlijk', is de eerste vraag die de gedragsbioloog de genodigden in de Serengeti Lounge stelt.

 

Volgens Patrick is een van de kenmerken van samenwerken dat het iets moet opleveren. Daarbij spelen allerlei onbewuste processen een rol, want gedrag beïnvloedt gedrag. Patrick toont met illustratieve beelden - met dus veel apen - aan dat het opbouwen van een relatie een rol speelt in de samenwerking. Van samen bestaan - co-existentie - evolueert de relatie naar samenleven en samenwerken. Samen kúnnen we elkaar versterken, mits we gebruikmaken van elkaars expertise.

 

Parallelsessies

Na de apenpresentatie gaan de deelnemers in groepen uiteen en doorlopen ze vier subsessies waarin diverse casuïstiek aan bod komt. Ambulanceprofessionals uit de regio's zuidoost en midden-west-noord delen een casus en de overwegingen waar ze mee te maken kregen ten tijde van het ongeval. Sofie van den Enk begeleidt zorgverleners door een paneldiscussie, waar zij openhartig kunnen vertellen waar ze in hun werkzaamheden tegenaanlopen. 'Achteraf is altijd gemakkelijk praten', maar tijdens een acute situatie heb je het te doen met de beperkte informatie die je hebt. Hoe kunnen we elkaar hierin vinden en begrijpen? En: waar liggen kansen?

 

Broodjes

Tijd voor pauze. Naast wie zat ik nu eigenlijk in de subsessies? Ken ik hem of haar al? Waar wordt deze persoon blij van in zijn baan? Een gesprekje tijdens een kopje soep. Een bezoekje aan de informatiemarkt. Een sneak preview van de scholingsfilm voor nieuwe medewerkers binnen de ambulancezorg en medewerkers van het level 1 traumacentrum. Even aarden na alle informatie tijdens de ochtend. En dan weer door naar deel 2 van de netwerkdag, waar de volgende subsessies op het programma staan.

 

Afsluiting

Tijdens de plenaire afsluiting stelt dagvoorzitter Sofie de genodigden nog een keer de vraag: kennen jullie elkaar al? De glimlach die verschijnt op veel gezichten, geeft daarop een bevestigend antwoord. Na deze positieve afsluiting gaan de bezoekers nog samen op safari.  

 

De eerste netwerkdag 'Traumazorg doen we samen' is a wrap. Genoeg inspiratie voor een mogelijk vervolg. Daarover later meer informatie.

 

Fotoreportage

Klik op de foto om deze in grote weergave te bekijken