De zorg voor patiënten met ernstige verwondingen vereist intensieve samenwerking tussen ketenpartners. Zorgprofessionals van de Brabantse ambulancezorg en medewerkers werkzaam op de acute zorgafdelingen in het level 1 traumacentrum ETZ kregen een inkijkje in elkaars werk. Ruim 100 professionals uit heel Brabant kwamen samen in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek.
Kop koffie
Dagvoorzitter Sabine Uitslag verwelkomt de zorgprofessionals in de Serengeti Lounge van de Beekse Bergen. 'Bij welke organisatie werk jij?' vraagt ze hen. Een voor een staan de deelnemers op, zodat iedereen kan zien met wie ze samenwerken - een volle zaal. 'Jullie zijn zo druk in de weer met de acute patiëntenzorg. Soms moeten we verstillen en vertragen om elkaar echt te ontmoeten. Gebruik deze dag om een kop koffie te drinken met een collega die je nog niet zo goed kent,' moedigt Sabine aan.
De dag in de Beekse Bergen is voor de zorgprofessionals zo een waardevolle kans om collega's in de regio te ontmoeten. Want door van elkaar te leren, kunnen we de zorg voor de multiraumapatiënt nog beter organiseren, is de gedachte.
Complexiteiten van multitraumazorg
De ochtend start met twee inhoudelijke presentaties over de organisatie van traumazorg in Nederland en de bijbehorende complexiteiten. Pieter Leliefeld, traumachirurg ETZ, vertelt over levelcriteria en ISS-scores en hoe deze berekend worden, het reilen en zeilen binnen een level 1 traumacentrum en welke expertise daar geleverd wordt zoals het gespecialiseerde traumateam dat 24/7 klaar staat voor de opvang, een hybride OK en hoogcomplexe IC-zorg.
Chris Bruggeman, manager Zorg bij RAV Brabant Midden-West-Noord, vervolgt met een presentatie over de uitdagingen die ambulancezorg met zich meebrengt. Hij schetst de afwegingen die ambulancehulpverleners maken bij het overdragen van traumapatiënten. Soms is de keuze helder, maar vaak is het klachtenpatroon in het begin nog niet zo duidelijk. Deze dilemma’s worden later in de subsessies en tijdens een open paneldiscussie verder uitgediept.
Niemand is uniek
Dan komt gedragsbioloog Patrick van Veen op het podium. Hij start zijn innemende presentatie met een reeks apenvideo's. Patrick is gespecialiseerd in het gedrag van apen en trekt parallellen met hoe mensen zich tot elkaar verhouden. 'Wat betekent "samenwerking" nu eigenlijk', is de eerste vraag die de gedragsbioloog de genodigden in de Serengeti Lounge stelt. Deelnemers benoemen: werken aan hetzelfde doel, wederzijds respect, gedeelde werklast, hiërarchie en niet onbelangrijk, het hebben van plezier.
Volgens Patrick is een van de kenmerken van samenwerken dat het iets moet opleveren. Daarbij spelen allerlei onbewuste processen een rol, want gedrag beïnvloedt gedrag. 'We denken dat we als mens uniek zijn, maar dat is de grootste onzin', zegt Patrick met een knipoog. 'Je bent altijd een product van je omgeving. De keuzes die we maken, maken we in een sociaal systeem.'
Patrick toont met illustratieve (video)beelden - met natuurlijk veel apen - aan dat het opbouwen van een relatie een rol speelt in de samenwerking. Van samen bestaan - co-existentie - evolueert de relatie naar samenleven. Samen kúnnen we elkaar versterken, mits we gebruikmaken van elkaars expertise. Daarvoor is vertrouwen nodig, elkaar iets gunnen, loyaliteit en erg belangrijk: communicatie. 'Gun elkaar af en toe de tijd om te "vlooien". Vandaag is een mooi moment daarvoor', volgens Patrick.
In subgroepen uiteen
Na de apenpresentatie gaan de deelnemers in groepen uiteen en doorlopen ze vier subsessies waarin diverse casuïstiek aan bod komt. Ambulanceprofessionals uit de regio's zuidoost en midden-west-noord delen een casus en de overwegingen waar ze mee te maken kregen tijdens het ongeval. Sabine Uitslag begeleidt een paneldiscussie waarin deelnemers openhartig praten over uitdagingen in acute situaties. 'Achteraf is altijd gemakkelijk oordelen', maar tijdens een acute situatie heb je het te doen met de beperkte informatie die je hebt. Hoe kunnen we elkaar hierin vinden en begrijpen? En: waar liggen kansen?
Lunchpauze
Tijdens de pauze leren deelnemers hun tafelgenoten beter kennen. 'Wie zit er eigenlijk naast me?' Deze informele gesprekken helpen iedereen even te ontspannen na de intensieve ochtend, waarna ze weer verdergaan met deel twee van de netwerkdag.
Wees welkom
Tijdens de plenaire afsluiting neemt dagvoorzitter Sabine met de genodigden nog een keer de dag door. 'Eén woord is bij de meeste deelnemers blijven hangen: Welkom! De acute patiënt is áltijd welkom op de spoedeisende hulp van het ETZ, net als de ambulancezorgprofessional. En bij twijfel of de patiënt een multitraumapatient is? Bel ons! Wees welkom. En voel je wederzijds geroepen om je uit te spreken. Dan kunnen we samen de zorg voor de multitraumapatiënt nog beter maken.'
Na deze positieve afsluiting gaan de bezoekers samen op safari. De tweede netwerkdag ‘Traumazorg doen we samen’ was, net als de eerste editie, een groot succes. Alle genoemde verbeterpunten rondom multitraumazorg worden verzameld en opgenomen in een actieplan. Wordt vervolgd.