Methodiek
De patiënten die geïncludeerd zijn in het onderzoek hebben te maken gehad met wervelletsel, mild hersenletsel of een botbreuk in arm of been. In totaal zijn 17 patiënten geïnterviewd. Eveline maakte daarbij als onderzoeksmethode gebruik van interviews en focusgroepen. In de focusgroepen zaten patiënten met hetzelfde letsel bij elkaar. “We vroegen hen wat helpend en minder helpend was in terugkeer naar werk. Welke behoeften leven er? Wat ging er goed in de nazorg, wat kon er beter? Tijdens de focusgroepen vond een zinvol gesprek daarover plaats.”
Focusgroepen met zorgprofessionals
Daarnaast organiseerde Eveline focusgroepen met zorgprofessionals (eerste- en tweedelijns zorg) die rondom deze patiënt staan, denk aan de huisarts, fysiotherapeut, neuroloog, bedrijfsarts, ergotherapeut, traumachirurg en psycholoog. Eveline stelde aan deze 19 zorgprofessionals de vraag wat volgens hen voor traumapatiënten belemmerende en bevorderende factoren zijn in de terugkeer naar werk. Welke behoeften heeft de patiënt volgens de zorgprofessional? En, waar heeft de professional zelf behoefte aan?
“Traumapatiënten krijgen vaak te maken met een scala aan zorgverleners rondom hun herstel. We waren benieuwd in hoeverre zij aankijken tegen dit onderwerp vanuit de fase waarin zij de patiënt bestaan in zijn/haar proces. Doordat we de focusgroepen organiseerden, kwam er een waardevolle discussie op gang tussen de verschillende zorgverleners.”
Resultaten
Op dit moment worden alle onderzoeksresultaten verwerkt. Op basis van de interviews en focusgroepen worden de ervaringen en behoeften in kaart gebracht. “Patiënten geven aan werk een heel belangrijk onderdeel te vinden van hun leven. Ze willen graag aan het werk, maar soms duurt herstel een tijdje. Daarnaast maken ze zich zorgen over wat ze bijvoorbeeld wel en niet fysiek mogen of kunnen. Verder zien zorgverleners kansen om de zorg beter op elkaar te laten aansluiten, bijvoorbeeld door multidisciplinair samen te werken.”
“We hopen dat de resultaten en conclusies uit het onderzoek helpen om de patiënt na een trauma beter te begeleiden in de terugkeer naar werk, met minder terugval in hun re-integratie. Daarnaast zal de input uit het onderzoek als basis dienen voor een extra module binnen de Patient Journey App speciaal gericht op ‘Terugkeer naar werk’. Deze is naar verwachting gereed voorjaar 2024.”
We Care
We Care wil wetenschappelijk onderzoek verbreden en verdiepen. Het onderzoeksprogramma is een samenwerking tussen het ETZ en Tilburg University (TiU). Het doel is dat de resultaten en conclusies uit de diverse projecten toegepast worden in de praktijk waardoor de patiëntenzorg verbetert. Voor meer informatie, kijk op www.etz.nl/wecare.