'Ketenoefening cyberaanval komt op precies het goede moment'

Debbie Smits is adviseur beleid en kwaliteit bij Huisartsenspoedposten Oost-Brabant. Tijdens de ketenoefening cyberaanval is ze oefenleider. De afgelopen maanden werkt ze samen met haar collega's aan de voorbereidingen rondom de oefening. We spreken haar over de voorbereidingen.
'Ketenoefening cyberaanval komt op precies het goede moment'

De ketenoefening cyberaanval is al over een maand. Hoe kijk je ernaar uit?

"Ik heb veel zin in de ketenoefening cyberaanval. Het komt voor onze organisatie precies op het goede moment: in 2024 staat crisisbeheersing als leerdoel op de agenda. Alle HASP's binnen Huisartsenspoedposten Oost-Brabant zijn verbonden aan een van de ziekenhuizen in de regio. Het wordt groots opgepakt nu iedereen meedoet, dat is van enorm toegevoegde waarde. De ketenoefening is dus een mooie aangelegenheid om elkaar nog beter te leren kennen; we werken immers, met al die verschillende organisaties, samen aan hetzelfde doel. Dat levert positieve energie op voor de komende jaren. Ik ben erg nieuwsgierig naar 29 en 31 mei."

 

Waarom doen jullie mee?

"Een cyberaanval is een zeer realistisch scenario en dus belangrijk om daarop goed voorbereid te zijn. Dat hebben we de afgelopen jaren al gedaan middels diverse OTO-activiteiten, zoals de mobiele escaperoom. We willen onze crisisplannen actualiseren. De oefening is een mooie aanleiding daarvoor, want zo houden we elkaar scherp op de mogelijke risico's bij een actueel thema als deze. Bovendien vinden we de samenwerking met onze ketenpartnes enorm belangrijk. Tijdens de oefening werk je met elkaar aan hetzelfde doel en die gelegenheid laten we niet aan ons voorbij gaan."

 

Wanneer is de oefening voor jou geslaagd?

"Samen met mijn collega's hebben we leerdoelen voor Huisartsenspoedposten Oost-Brabant opgesteld. Hoe houd je een briefing met het crisisteam? Gebruiken we daarvoor een bepaald format?  Met welke dilemma's krijg je als zorgorganisatie te maken en hoe ga je daarmee om? Hoe ziet onze overlegstructuur eruit en wie pakt daarin welke rol? Ons hele crisisteam is de afgelopen jaren veranderd, dus dat vinden we heel relevant om te oefenen met elkaar. Als we na de intersectorale oefening weten wat we al heel goed doen, waar we scherp op moeten zijn en wat we kunnen verbeteren, dan is de oefening voor mij geslaagd."

 

En, zijn jullie voorbereid?

Debbie lacht: "Het voorbereiden van zo'n oefening is een hele klus. Alles is nog in volle gang. Het COT, die met de ketenpartners en NAZB deze oefening voorbereidt, heeft ons daarbij goed ondersteund. Zo zijn we nu bezig met het samenstellen van de injects: berichten waar het crisisteam aan de slag mee moet gaan.  Ik heb er alle vertrouwen in dat alles op tijd in de steigers staat. Natuurlijk moet er ook ruimte overblijven voor improvisatie: je moet het uiteindelijk met elkaar gewoon gaan doen. En als je dat samen doorleeft, worden daarna de lijntjes korter en weten we elkaar in de toekomst nog beter te vinden."