Naar één landelijk platform voor acute GGZ-opnames: pilot in voorbereiding

Binnen het project Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) zijn verschillende modules ontwikkeld, zoals Kliniek, Spoed, Geboortezorg en NICU. Op dit moment werkt een landelijke werkgroep aan de verkenning en inrichting van een module die inzicht moet bieden in de acute GGZ-capaciteit.
Naar één landelijk platform voor acute GGZ-opnames: pilot in voorbereiding

Vanuit de Nederlandse GGZ en GGZ-organisaties is er een duidelijke behoefte aan overzicht: waar is op het moment van een acute psychiatrische situatie plaats voor opname? Via bestaande processen beschikken regionale coördinatiefuncties al over inzicht in lokale en (sub)regionale capaciteit, bijvoorbeeld via bestaande systemen. Wanneer binnen die netwerken geen passende capaciteit beschikbaar is, kan LPZ worden ingezet.

 

Dashboard

Via een dashboard krijgt een opnamecoördinator inzicht in de beschikbaarheid in de regio. Zo kan hij of zij gericht contact opnemen met een GGZ-organisatie om een geschikte plek voor een cliënt te vinden. Het LPZ biedt hiermee niet alleen inzicht in regionale, maar ook in bovenregionale capaciteit. De gegevens in het platform zijn afkomstig uit bestaande systemen, eventueel aangevuld met handmatige invoer of via een automatische koppeling met LPZ.

 

In Brabant

Regio Brabant is één van de drie regio’s die deelnemen aan de landelijke werkgroep. GGz Breburg fungeert hierin als pilotorganisatie. In de huidige projectfase wordt landelijk onderzocht in welke processen het LPZ een rol kan spelen en welke werkafspraken daarvoor nodig zijn. De ambitie is om in de zomer van 2025 te starten met een eerste landelijke pilot in de drie deelnemende regio’s. Dit onderwerp staat regelmatig geagendeerd bij het Tactisch en Bestuurlijk ROAZ GGZ.