'Stop de bloeding - red een leven' komt naar Brabant

VUmc traumachirurgie, VUmc Academie en Netwerk Acute Zorg Noordwest startten eind 2016 met het project ‘Stop de bloeding - red een leven.’ NAZB ziet het belang van snelle en accurate hulpverlening bij slachtoffers met grote bloedingen en haalt het project daarom naar Brabant.
'Stop de bloeding - red een leven' komt naar Brabant

‘Stop de bloeding - red een leven’ is de eerste gecertificeerde cursus die burgers en niet-medische hulpverleners in 2,5 uur leert hoe ze levensbedreigende bloedingen kunnen stelpen. Deze basiscursus zorgt ervoor dat omstanders bij terreuraanslagen of ongevallen direct weten hoe levensbedreigend bloedverlies kunnen stelpen. Daardoor kunnen zij levens redden nog voordat de medische hulpverlening op gang is gekomen.

 

Zorgprofessionals (medici, verpleegkundigen en EHBO-instructeurs) volgen de instructeurscursus van 3,5 uur waardoor zij na het behalen van hun certificaat de basiscursussen mogen verzorgen.

 

Levensreddend

Bij grote terreuraanslagen of ernstige verkeersongevallen komen vaak slachtoffers met ernstig bloedverlies voor. Iemand met een slagaderlijke bloeding kan in drie tot vijf minuten doodbloeden. Omstanders, bedrijfshulpverleners, politie en brandweer zijn in die gevallen vaak de eersten die hulp kunnen bieden. Nu weten echter nog te weinig mensen hoe ze een ernstige bloeding kunnen stelpen terwijl snelheid bij dit soort verwondingen van levensbelang is. Met de basiscursus leren zij hoe ze direct ter plaatse levensbedreigend bloedverlies kunnen stelpen.

 

Initiatiefnemer van de cursus is Leo Geeraedts, traumachirurg in VUmc en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team. “Het direct stoppen van levensbedreigende bloedingen door omstanders die reeds ter plaatse zijn, is een belangrijke maar nog onderbelichte schakel in de voorbereiding op de hulpverlening bij een aanslag in Nederland”, zegt Geeraedts. “Het stoppen van levensbedreigende bloedingen is niet ingewikkeld. Iedereen kan het verschil maken met een eenvoudige handeling en daarmee een leven redden. Dit zagen we bijvoorbeeld na de bomaanslag bij de marathon van Boston.”

 

In Brabant

Sinds 2016 zijn bij de VUmc Academie er 489 instructeurs opgeleid en hebben totaal 3695 burgers de cursus doorlopen. Een informatiebijeenkomst in november vorig jaar, bedoeld voor geïnteresseerde traumaregio’s, werd meteen gevolgd door een instructeurscursus waarbij Geeraedts instructeurs heeft opgeleid. Geslaagde cursisten mogen de cursus ‘Stop de bloeding - red een leven’ nu zelf verzorgen aan alle geïnteresseerden.

 

Een van hen is traumachirurg Doeke Boersma uit het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “In 2017 was Leo Geeraerdts, traumachirurg uit VUmc, te gast tijdens ons Regionaal Trauma Overleg (RTO) en presenteerde daar zijn training ‘Stop de bloeding - red een leven’. Ik was meteen enthousiast. Samen met een aantal leden uit het RTO volgde ik de instructeurscursus. Ik ben verheugd dat ik samen met NAZB dit project in Brabant mag gaan uitvoeren. Er zijn allerlei EHBO-cursussen, maar deze gaan vaak niet verder dan de stabiele zijligging. ‘Stop de bloeding - red een leven’ geeft niet-medische hulpverleners handvatten hoe zij snel een slagaderlijke bloeding kunnen stelpen.”

 

De praktische tools zijn zeker niet alleen nuttig bij extreem geweld. Boersma: “Juist op plekken waar veel mensen komen, zoals in Brabant bij de Efteling of Eindhoven Airport, kunnen zich incidenten voordoen. Als bedrijfshulpverleners en ander personeel van bedrijven al voorbereid zijn met de juiste kennis, én een tourniquet op zak hebben om slagaderlijke bloedingen te stelpen, kunnen zij met een paar relatief simpele handelingen levens redden.” Boersma is een van de instructeurs in Brabant die de instructeurscursussen gaat verzorgen.

 

Cursusaanbod

De komende periode werkt een kernteam aan de Brabantse uitrol van het cursusaanbod. De trainingen gaat NAZB samen met het Leerhuis van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis vormgeven. Op termijn wordt het mogelijk om op diverse plekken in Brabant de trainingen te volgen. Vanaf het najaar gaan het project van start. De basiscursus kost 100 euro, de instructeurscursus 125 euro. Deze bedragen worden louter ingezet om de cursussen te bekostigen.

 

Meer weten?

Op de website www.stopdebloedingredeenleven.nl vindt u alle informatie. Volg de website www.nazb.nl om meer te weten te komen over de ontwikkelingen in Brabant