Terugblik themabijeenkomst hersenbloeding bij kinderen

Hersenbloedingen bij kinderen zijn zeldzaam. Maar als een kind getroffen wordt, heeft dat veel impact op de ouders, zijn omgeving én de zorgverleners. Gelukkig hebben kinderen grote potentie om goed te herstellen na een hersenbloeding.
Terugblik themabijeenkomst hersenbloeding bij kinderen

Dat is een van de conclusies van de themabijeenkomst van NAZB die 11 april plaatsvond in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Gedurende de avond werden twee casussen besproken vanuit de verschillende perspectieven van onze ketenpartners.

 

Vage klachten

In de eerste casus komt een moeder met haar tienjarige zoon in het ETZ. De jongen heeft klachten als hoofdpijn, sufheid en diarree. SEH-arts Liesbeth de Vos heeft avonddienst. “We dachten aan een virusinfectie, maar hadden er geen goed gevoel over”, licht ze toe. De jongen is niet aanspreekbaar en reageert slecht op eerste neurologische testen. Aandoeningen waaraan gedacht wordt, zijn onder andere hersenvliesontsteking en vergiftiging, maar de labuitslagen geven daarover geen uitsluitsel.

 

Overplaatsen

De jongen wordt van locatie ETZ TweeSteden naar ETZ Elisabeth overgebracht omdat daar de kinderarts en neuroloog de jongen kunnen onderzoeken. Uit aanvullende testen, waaronder een CT-scan, blijkt dat de jongen een hersenbloeding heeft. “In overleg met de kinderartsen van het Radboudumc besloten we de jongen daarnaartoe over te plaatsen”, vertelt AIOS (kinder)neurologie Van van Bavel-Ta.

 

Richtlijnen

Wat hebben de zorgverleners geleerd van deze casus? Van Bavel-Ta: “Hersenbloedingen bij kinderen die spontaan optreden en niet veroorzaakt worden door een trauma komen maar zeer zelden voor. De afgelopen achttien jaar heeft bijvoorbeeld het UMC Utrecht slechts 25 patiëntjes gehad met zulke klachten. Richtlijnen zijn zinvol, maar bij unieke gevallen is dat lastig.”

 

Ernstig letsel

De tweede casus start met een audiofragment vanuit de meldkamer. Een twaalfjarige jongen op de fiets is aangereden door een auto. Hij is niet bij kennis en heeft een abnormale, snurkende ademhaling. Arjan Koks, physician assistent ambulancezorg: “Op de plek van het ongeval werd al snel duidelijk dat sprake was van hersenletsel. Daarom besloten we de jongen naar het dichtstbijzijnde level 1 traumacentrum te brengen.”

 

Opvang SEH

SEH-arts Joyce Planje licht de opvang toe in het ziekenhuis. “Ik had avonddienst toen we een vooraankondiging van een ongeval kregen. De ambulanceverpleegkundige gaf ons op dat moment de nodige informatie zodat we met het juiste team op tijd klaar stonden op de traumakamer.”

 

Protocol

De jongen wordt binnengebracht op de SEH. Volgens het traumaprotocol wordt bij onder andere een pediatric trauma score lager dan 9 of bedreiging of afwijking van de vitale functies het multitraumateam opgeroepen. Daarnaast sluit een kinderarts aan wanneer het slachtoffer een kind tot zestien jaar betreft. Wanneer de jongen wordt binnengebracht, is het duidelijk dat het gaat om een neurotrauma: letsel aan het hoofd, wijde pupillen, dwangstand van de ogen. Joyce: “De jongen ging snel achteruit en het was duidelijk dat hij acuut aan zijn verwondingen geopereerd moest worden.” Daardoor is er geen tijd meer om hem over te plaatsen naar het Radboudumc en vindt er een spoed-OK plaats in het ETZ Elisabeth.

 

Revalidatie

Na de operatie is de jongen alsnog overgebracht naar het Radboudumc waar hij enige tijd op de IC verblijft. Daarna revalideert hij bij Libra Revalidatie in Tilburg. Het gaat goed met de jongen; hij gaat weer naar school en pakt zijn dagelijkse leven weer op.

 

Tijd is brein

De conclusies van deze casus? “Tijd is brein”, zegt neurochirurg Bachtiar Burhani die de jongen opereerde op de spoed-OK. “Vroeg starten met revalidatie is onmisbaar voor een goed herstel. Kinderen zijn kwetsbaar, maar hebben een enorme potentie om weer goed te herstellen, zelfs na ernstig hersenletsel.”