Sara van Ameijden is ruim anderhalf jaar werkzaam als arts-onderzoeker bij NAZB. Onder prof. dr. Martijn Poeze (Maastricht UMC+) en dr. Mariska de Jongh (klinisch epidemioloog NAZB) promoveert zij op het onderwerp de oudere zwaargewonde patiënt.
Interessante patiëntengroep
"De oudere zwaargewonde patiënt is een aparte groep binnen de traumapopulatie. Vanwege hun leeftijd, het vaak aanwezig zijn van onderliggende ziektebeelden, en hun verminderde algehele conditie, is dit een patiëntengroep met een hoger risico op een minder goede uitkomst na het doormaken van een ernstig ongeluk. Door deze groep te onderzoeken, proberen we te identificeren welke ouderen het meest kwetsbaar zijn, en beter beeld te krijgen over waar de beste zorg voor deze complexe patiënten geleverd kan worden."
Registratie
Binnen haar promotieonderzoek maakt Sara veel gebruik van de Landelijke Traumaregistratie (LTR); in deze registratie wordt elke patiënt die binnen 48 uur na het doormaken van een trauma wordt opgenomen in een ziekenhuis en wordt een groot scala aan patiëntkarakteristieken en -uitkomsten gedocumenteerd.
"Door het gebruik van deze registratie kunnen we een duidelijk en volledig beeld schetsen van de oudere zwaargewonde patiënt in Nederland. Hoe is de leeftijd verdeeld, hoe gezond zijn deze ouderen, waardoor en wat voor type ernstig letsel lopen zij op, wat is hun overleving op korte en middellange termijn, en welke ouderen lopen een hoger risico op nadelige uitkomsten? Dit zijn belangrijke vragen welke we kunnen beantwoorden aan de hand van de LTR, en waarmee we de ouderen-specifieke traumazorg kunnen verbeteren."
Kwaliteit van leven op de langere termijn
Naast onderzoek met de LTR heeft Sara onderzoek gedaan naar de langere termijn kwaliteit van leven van ouderen die een ernstig trauma hebben overleefd.
"Soms heerst het beeld dat ouderen, na het doormaken van een ernstig ongeluk, een beperkte kwaliteit van leven hebben. Door ouderen te interviewen hebben we onderzocht hoe de ervaren kwaliteit van leven na een ernstig ongeluk is, en welke factoren de kwaliteit bevorderen of juist belemmeren. Uit de interviews bleek dat veel ouderen hun kwaliteit van leven over het algemeen als vrij hoog ervaren. Met name de mogelijkheid om hun dagelijkse activiteiten te kunnen blijven uitvoeren en hun psychologische weerbaarheid dragen duidelijk bij aan die ervaren kwaliteit van leven; aspecten die bij jongere patiënten soms minder naar boven. Dit onderstreept het belang om de ouderen patiëntengroep apart te belichten en te onderzoeken."
Op de werkvloer
Sara is naast haar werkzaamheden als onderzoeker nog regelmatig op de werkvloer te vinden als ANIOS Chirurgie. "Naast onderzoek doen vind ik het belangrijk om bezig te blijven met patiëntcontact in het ziekenhuis. Niet alleen om mijn eigen kennis en kunde op niveau te houden, maar ook het persoonlijk contact met (acuut zieke) patiënten is voor mij een belangrijke pilaar om mezelf te blijven ontwikkelen als arts."
Sara keert in juli weer fulltime terug binnen de chirurgie. Daarnaast zal zij ook aan NAZB verbonden blijven om het laatste deel van haar promotieonderzoek af te ronden.