Zorgcoördinatie als sleutel tot nog beter georganiseerde acute zorg

Bas ten Dam, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Huisartsenspoedposten Oost-Brabant en penvoerder voor de zorgcoördinatieregio Noordoost-Brabant, speelt een belangrijke rol binnen zijn zorgcoördinatieregio in het project Zorgcoördinatie. In dit interview vertelt hij over de noodzaak, de voortgang en de ambities van dit project.
Zorgcoördinatie als sleutel tot nog beter georganiseerde acute zorg

Bas ten Dam, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Huisartsenspoedposten Oost-Brabant en penvoerder voor de zorgcoördinatieregio Noordoost-Brabant, speelt een belangrijke rol binnen zijn zorgcoördinatieregio in het project Zorgcoördinatie. In dit interview vertelt hij over de noodzaak, de voortgang en de ambities van dit project.

 

Basis van Zorgcoördinatie

Sinds de start heeft Bas zich ingezet om zorgcoördinatie op de kaart te zetten. "Samen met vertegenwoordigers uit verschillende zorgorganisaties hebben we een gedegen ROAZ-advies Zorgcoördinatie opgesteld, dat in mei 2024 is opgeleverd. Dit advies diende als basis voor de snelle toets en de verdere uitwerking van het implementatieplan."

 

In oktober werd gestart met het opstellen van implementatieplannen binnen de zorgkantoorregio’s. "Als penvoerder heb ik een coördinerende rol om ervoor te zorgen dat dit binnen de regio wordt opgepakt," aldus Bas.

 

Belang van Zorgcoördinatie

Het doel van zorgcoördinatie is het organiseren van de juiste acute zorg op de juiste plek. Met eenduidige triage en een brede multidisciplinaire blik wordt bepaald door wie een patiënt het beste geholpen kan worden: in het ziekenhuis, de GGZ, de VVT, revalidatiezorg of andere zorgorganisatie. Dit vereist inzicht in de werkwijze van ketenpartners, zorgt voor efficiëntere samenwerking tussen zorgverleners en voorkomt onnodige doorverwijzingen. "Dit vindt bijvoorbeeld plaats bij de VVT visites waarbij een verpleegkundige een deel van de huisartsenvisites overneemt. Ook bij patiënten met multiproblematiek is er nog veel winst te behalen.”

 

Als onderdeel van zorgcoördinatie wordt een aantal doelgroepen met complexe problematiek in meer detail onder de loep genomen. "Het gaat om patiënten met multimorbiditeit, die niet alleen een simpel kuchje hebben, maar bijvoorbeeld ook bij een medisch specialist onder behandeling zijn. Met zorgcoördinatie kunnen we in het bijzonder deze patiëntengroepen beter helpen en direct naar de juiste zorgverlener sturen," legt Bas uit.

 

Naast de eerste triagevraag die binnenkomt bij zorgcoördinatie wordt ook de vervolgzorg die nodig is na een acute zorgvraag beter gestroomlijnd. Als een patiënt, die van de SEH komt, bijvoorbeeld een bed nodig heeft omdat hij niet alleen thuis kan zijn kan er straks 24/7 contact opgenomen worden met zorgcoördinatie om deze vervolgzorg te regelen.

 

Situatie nu

Binnen de regio is veel energie om zorgcoördinatie tot een succes te maken, vertelt Bas. "Het wordt voor collega's steeds meer concreet wat zorgcoördinatie behelst, wat we ermee beogen en hoe belangrijk het is dat we dit in de zorgkantoorregio's gaan organiseren."

Het project legt de verschillen bloot van de werkprocessen van de betrokken organisaties zoals de ambulancediensten en huisartsenspoedposten. Door zorgcoördinatie goed in te richten, kunnen patiënten direct op de juiste plek terechtkomen, bijvoorbeeld in de complexe ouderenzorg. Hierdoor wordt de druk op de spoedeisende hulp en huisartsenspoedposten verlaagd."

 

Volgende stappen

De eerste fase van het project richt zich op acute zorgorganisaties, maar er wordt al nagedacht over uitbreiding naar verslavingszorg en het sociaal domein. "We beginnen bij de basis en verbreden stapsgewijs," aldus Bas. Volgens hem is een gefaseerde aanpak cruciaal. "We moeten vroegtijdig mogelijke knelpunten en risico’s signaleren. Door zorgcoördinatie stap voor stap te implementeren, kunnen we steeds beter bepalen waar verbeteringen nodig zijn en nemen we iedereen mee in het proces. Want we vragen ook iets van onze medewerkers."

 

Resultaat boeken kan volgens Bas al op redelijk korte termijn. Een mooi vooruitzicht. "Voor zorgaanbieders betekent dit dat zij patiënten ontvangen die echt binnen hun expertise vallen. Bijvoorbeeld, de huisarts krijgt minder GGZ-patiënten op de huisartsenspoedpost, omdat deze direct naar een spoedplein (indien aanwezig in de regio) met de juiste GGZ-expertise kunnen worden verwezen. Dat is een grote winst."

 

Toekomst van Zorgcoördinatie

De stip op de horizon is duidelijk: eind 2025 moet sprake zijn van regiodekkende zorgcoördinatie. "We hebben goede afspraken gemaakt over hoe we zorgcoördinatie uitvoeren en kunnen op korte termijn al belangrijke stappen zetten. Het oorspronkelijke beeld, landelijk ingegeven, van één centrale locatie per ROAZ-regio waar alle telefoontjes binnenkomen, is in de praktijk niet haalbaar. Maar virtueel wél, en volgens mij al op korte termijn."

 

Samenwerking en betrokkenheid is groot

Bas benadrukt het belang van een constructieve en kritische houding in het proces. "We moeten als bestuurders zorgcoördinatie niet alleen ondersteunen, maar ook actief uitdragen. Dat zie ik ook echt als mijn verantwoordelijkheid; mijn mensen meenemen en enthousiasmeren, want we zijn met elkaar iets moois aan het doen. Met zorgcoördinatie zet de regio een belangrijke stap in het optimaliseren van acute zorg. Het doel is helder: betere samenwerking, efficiëntere triage en uiteindelijk de juiste zorg op de juiste plek voor iedere patiënt. En je merkt dat de betrokkenheid groot is onder zorgverleners om hier vol voor te gaan. We zijn op de goede weg!"