Promotiestudies
Binnen NAZB werken er diverse onderzoekers en is er altijd een (arts)-onderzoeker deel van het team.
De arts-onderzoeker werkt aan een promotieonderzoek en verdiept zich in een of meerdere van de genoemde onderzoeksthema’s. Daarnaast werken we vanuit NAZB samen met andere partners in gezamenlijke promotietrajecten. Dit altijd met als doel: werken aan verbetering van kwaliteit van zorg en kwaliteit van de traumapatiënt. Het onderzoek binnen NAZB vindt plaats onder supervisie van klinisch epidemioloog Mariska de Jongh.
Manon Enting
Manon Enting is promovenda bij Tilburg University en werkt voor haar promotie één dag per week bij NAZB. Haar onderzoek richt zich op de kwaliteit van leven (fysiek, sociaal, en mentaal) van mensen na een trauma. Manon onderzoekt de ervaren kwaliteit van leven na een trauma. Ze bestudeert daarbij niet alleen fysieke herstel, maar juist ook de impact van een trauma op andere aspecten van het dagelijkse leven. Denk aan mentale gezondheid en het kunnen uitvoeren van sociale rollen zoals werk en je relaties met familie en vrienden.
- Achter de onderzoeksschermen bij NAZB gebeurt een hoop (nieuwsbericht)
Sara van Ameijden
Sara's promotieonderzoek als arts-onderzoeker richt zich met name op de geriatrische multitraumapatiënt. Binnen de vergrijzende populatie zien we steeds vaker zeventigplussers die in het ziekenhuis belanden na het doormaken van een groot trauma. Gezien de leeftijd en bijkomende comorbiditeiten is dit een patiëntengroep die zich niet een-op-een laat vergelijken met de gehele populatie. Welke letsels komen meer bij ouderen voor, wat zijn risicofactoren voor een slechtere uitkomst, en kan dit beslissingen in het ziekenhuis én op straat beïnvloeden?
- Onderzoek Sara van Ameijden benadrukt belang dragen fietshelm (nieuwsbericht)
Thymen Houwen
Thymen richt zich als arts-onderzoeker op het verbeteren van traumazorg en het meten van de kwaliteit van leven van traumapatiënten. Hij onderzoekt hoe patiënten beter ondersteund kunnen worden bij hun herstel, bijvoorbeeld met een EHealth applicatie. Daarnaast bestudeert Thymen hoe patiëntgerapporteerde uitkomsten gebruikt kunnen worden in het zorgproces. Verder richt zijn promotie zich op het onderzoeken van de impact van fracturen op sociale en fysieke gezondheid, waarmee hij in 2022 een Impact Award won. Thymen is in de afrondende fase van zijn promotieonderzoek.
- Arts-onderzoeker Thymen start als ANIOS Chirurgie (nieuwsbericht)
Roos Havermans
Het optimaliseren van de infrastructuur en ziekenhuisprocessen in level I traumacentra kan de overlevingskansen en klinische uitkomsten na een ongeval significant verbeteren. Verder hebben patiënten met een slechtere gezondheid voorafgaand aan het ongeval, patiënten met een langere opnameduur en vrouwen een groter risico op een slechtere uitkomst. Daarover gaat het promotieonderzoek van arts-onderzoeker Roos Havermans.
- Proefschrift Optimizations in trauma care and recovery after trauma (gepromoveerd: 2024)
- Optimalisaties in level 1 traumacentra hebben positief effect op herstel (persbericht)
- Dag en nacht traumateam paraat (nieuwsbericht)
Lars Brouwers
Lars Brouwers onderzocht als arts-onderzoeker in zijn proefschrift de kwaliteit van leven van patiënten met bekkenbreuken, waarbij sociaal, fysiek en psychologisch functioneren centraal staan. Daarnaast keek hij naar de toegevoegde waarde van 3D-geprinte modellen voor het begrijpen en behandelen van complexe heupkombreuken. Deze modellen verbeteren de voorbereiding van chirurgen en voorlichting aan patiënten.
- Proefschrift Optimizing patient outcomes in pelvic fractures (gepromoveerd: 2021)
- Lars Brouwers gaat promoveren (nieuwsbericht)
Katinka van Delft
Ernstig gewonde patiënten hebben op de langere termijn een verlaagde kwaliteit van leven. Dat geldt met name voor patiënten die na hun ongeval psychische klachten hadden. De letselernst en het type letsel, bleken minder relevant. Daarover ging het promotieonderzoek van Katinka van Delft-Schreurs. Katinka deed naast haar werkzaamheden als coördinator traumaregistratie een promotieonderzoek bij NAZB.
- Proefschrift Quality of life, physical limitations and psychological complaints in severely injured trauma patients (gepromoveerd: 2019)
Samenwerkingsverbanden
We Care
We Care wil wetenschappelijk onderzoek verbreden en verdiepen. Het onderzoeksprogramma is een samenwerking tussen het ETZ en Tilburg University (TiU). Het doel is dat de resultaten en conclusies uit de diverse projecten toegepast worden in de praktijk waardoor de patiëntenzorg verbetert. NAZB droeg binnen dit onderzoek bij aan een aantal onderzoeksprojecten gericht op traumazorg:
- Project: Kunstmatige Intelligentie gebruiken om uitkomst na trauma te voorspellen
- Project: Terugkeer naar werk na een letsel
Tranzo
Mariska de Jongh, epidemioloog bij NAZB, is als senior onderzoeker verbonden aan de werkplaats toekomstbestendige gezondheidszorg van Tranzo/Tilburg University.
Onderzoeksprojecten
Keuzehulp
De gebroken heup keuzehulp biedt uitkomst om een patiënt en zijn naasten te begeleiden in de moeilijke beslissing om wel of niet te opereren. De keuzehulp biedt patiënten, naasten en zorgverleners handvatten om het moeilijke gesprek over de keuze wel of niet opereren goed te kunnen voeren. In de keuzehulp staan alle overwegingen die van belang zijn voor wel of geen operatie, denk aan risico’s, mogelijke complicaties en kans op overlijden
- Gebroken heup keuzehulp biedt ondersteuning bij gesprek (nieuwsbericht)
Zorgpad ouderen met niet-specifieke klachten
Een groot deel van de SEH-populatie is 65 jaar of ouder, waarvan 10 - 20 procent met niet-specifieke klachten (NSK) zoals onverklaarbaar vallen of malaise. Vaak is bij deze oudere patiënten sprake van complexe zorg, veel medicatiegebruik en comorbiditeit. Deze klachten zonder diagnose verhogen het risico op slechte uitkomsten. Dit onderzoek in MMC en Anna ziekenhuis richt zich op betere zorguitkomsten, efficiëntere SEH-processen en kortere doorlooptijden via het zorgpad NSK met APOP-screening en protocolgestuurde diagnostiek. Resultaten over opnameduur, mortaliteit en patiënttevredenheid worden in 2024 gepubliceerd. Het zorgpad werd in 2018 geïnitieerd door de Brabantbrede projectgroep ouderen en spoedzorg, ondersteund door NAZB.
- Zorgpad niet-specifieke klacht bij ouderen moet zorg verbeteren (nieuwsbericht)